2008. november 4., kedd

Csőben sült zöldség

Ha minden igaz, akkor holnap este fogom elkészíteni ezt a fincsi zöldséget, de azért megelőlegezem a receptet. Az ötlet a bevásárláskor meglátott kelbimbóból és a hűtőben várakozó állásban, szinte már elfekvőben lévő karfiolból született. Amúgy is szeretem a sütőben sült dolgokat, mert nem kell velük sokat foglalkozni, közben vasalhatok, blogozhatok, alkothatok, stb.

Hozzávalók:
  • pár szem kelbimbó
  • fél karfiol, brokkoli
  • 2 fej lilahagyma
  • zabtejszín/rizstej
  • teljes őrlésű liszt
  • kevéske bio margarin (én az alsant használom, vagy a tégelyes bio margarint)
  • 2 bio leveskocka, szerecsendió,
  • (egy kis füstölt cheezly, de nem muszáj, csak ha van otthon)

A megmosott és rózsáira szedett karfiolt, illetve félbe vágott kelbimbót, hagymát olajozott jénai tálba teszem, kis vízzel felöntöm és fedő alatt megpárolom. Sózni nem kell, mert a két kockától a besamel mártás elég sós lesz.

A mártáshoz kevéske margarint felolvasztok, a lisztet kicsit megpirítom, felöntöm a tejszínnel, vagy a rizstejjel (a tejes verzióhoz több liszt kell, hogy rendesen besűrűsödjön), beledobom a kockákat, a szerecsendiót és sűrűre főzöm. A legvégén mehet bele egy kis reszelt cheezly és sörélesztőpehely, illetve fokhagyma is, de ez elmaradhat.

Ha már majdnem megfőtt a zöldség, hozzáöntöm a mártást és fedő nélkül visszamehet a sütőbe. Én úgy szeretem, ha "szottyos", folyékony még az egész, de magas hőfokon el lehet tűntetni róla a mártást és kiszárítani keményre. Kölessel vagy valami gabonakörettel és friss salival tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies