2008. október 10., péntek

Fahéjas barnarizs - avagy hogyan tegyük elviselhetőbbé a barnarizs-kúrát

Idén Húsvét előtt 13 napos barnarizs-kúrát csináltam tisztításképp. A tavaszi külső-belső nagytakarításnak szerves részei a tisztítókúrák, böjtök, rám is rámfért már a hosszú tél és az abból következő fáradtság, vitaminhiány miatt.

A barnarizs nagyon jól átpucolja a beleket, szivacsként magába szívja a mérgeket a bélrendszerből és így fejti ki tisztító, méregtelenítő hatását. A legkönnyebben emészthető gabona, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Különösen érdemes hétfőnként enni.

Csak a hántolatlan, barnarizs formájában értékes a rizs, csak így jelent igazi táplálékot. (A fehérrizs előállítása során lehántolják az egész rizsszemet, mely során külső burkát eltávolítják, megfosztva a rizst a vitaminoktól, ásványi anyagoktól és a rostoktól; így egy üres kalóriaforrássá válik.)

Élettani hatásai:
- jó hatással van fogyasztása keringési, emésztési bántalmak esetén
- kimerültség, fokozott stressz esetén
- magas vérnyomás csökkentésére
- hasmenés ellen, magas láz esetén
- jótékony hatást gyakorol az egész bálcsatornára, nyugtatja és tisztítja
- bőrbetegségeknél, hajhullás esetén is érdemes fogyasztani.
- nem hízlal, jótékonyan hat a vérzsír és vérkoleszterin szintre
- segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
- méregtelenít, segíti a salakanyagokat eltávolítani a szervezetből
- az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol

Értékes B vitaminok vannak héjrétegében. Ezenkívül tartalmaz fehérjét, rostot, cinket, folsavat, E- és B vitamint, kalciumot.

Ajánlatos beáztatni 8-12 órára, én akár 1-2 napra is beáztatom, folyamatosan cserélve rajta a vizet. Így hamarabb megfő, ezáltal sokkal több vitamin, ásványi anyag marad meg benne, valamint puhább, élvezhetőbb lesz. 2,5 – szeres mennyiségű vízzel főzzük puhulásig.

Ajánlott fűszerek hozzá: lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű és az erjedésgátlók: fahéj, kömény, pirospaprika.

A barnarizskúránál teljesen sómentesen főzöm meg a rizst, és nagyon alaposan megrágva (minden falatot legalább 30-szor, teljesen pépesre) eszem, így kiérződik a kissé édeskés íze. Ez adta az ötletet, hogy a sokadik napon fahéjjal fűszerezzem. Kúrán kívül akár mézet is lehet rácsepegtetni - így már desszert jelleget ölt.

A rizskúra rövidebb változata - monodiéta, csak pár napig (2-3) alkalmazható:


  • sótlan, maximum enyhén fűszeres barnarizs naponta háromszor: reggelire, ebédre és vacsorára

  • étkezés után 2-3 óráig sem enni, sem inni nem szabad. Ez azért fontos, mert így fejti ki a bélpucoló hatását, "higítatlanul". A rostok miatt érdes felülete a belek redőiből is kiszedi a lerakódásokat, ezért a felszívódás javul.
  • mivel sem zöldség, sem gyümölcs nem fér meg mellette, hosszabb távon nem ajánlott, arra a második változat alkalmas.
  • az alapos rágás különösen fontos, a nyállal teljesen pépesre kell keverednie, mert a tápanyag megemésztése már ekkor megkezdődik. Sok vitamin már ott felszívódik, így azoknál ez extrán fontos, akinek a bélben való felszívódása (a lerakódások vagy egyéb okok miatt) nehézkes.
Hosszabb változat:
  • reggelire (délig) gyümölcs, magában, azaz egyszerre egy fajta fogyasztható. Egy-egy gyümölcsétkezés között legalább fél óra teljen el.
  • napi kétszeri barnarizs: ebédre magában, a rövid változat szerint, estére viszont friss vegyes salátával (öntet nélkül, csak olajjal, mert az segíti a vitaminok felszívódását).


Természetesen minden kúrának a tisztítás a lényege, de szervezetünknek megfelelően módosíthatjuk a kúrákat - azonban tudnunk kell, hogy úgy kevésbé fejtik ki a hatásukat. De ha valaki el van szokva a teljes értékű gabonáktól, nyers zöldségektől (pl. puffad tőle), vagy zöldséglevektől (elszínezi a vizeletét), érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetet.



A tisztításnak évente kétszer kiemelt időszaka van: tavasszal és ősszel. (természetesen ettől még nyáron is lehet kúrát végezni) Az őszi kúrákhoz nagyon javasolt még a szőllő, de általános alapelv, hogy mindig olyan zöldséggel-gyümölccsel érdemes végezni a kúrát, aminek szezonja/idénye van.



Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies