2013. február 28., csütörtök

Szejtán készítése - egyszerűbb, mint gondolnád


 A szejtán az egyik népszerű húspótlásra alkalmas étel a vegetáriánus konyhában. Alapanyaga a búzasikér, amely tele van fehérjével, így laktat, táplál. Elkészítése is nagyon egyszerű, bár engem régen elriasztott a sok hosszú és bonyolult leírás arról, mi mindent kell vele tenni, kétszer főzni, utána sütni, hogy rágós, gumiízű, stb. Ezt megcáfolnám, az utóbbi hónapokban sokat fejlesztettem férjem nagy megelégedésére. Szinte csak neki vagy a barátainknak csinálom, mert nekem nem nagy kedvencem - na nem az íze miatt, hanem mert akkora fehérjebomba, amitől 3-4 napig gondolni sem tudok szinte az ételre, annyit ül a gyomromban. Viszont nagyon finom, és valakinek meg sem kottyan a megemésztése, úgyhogy íme a recept!

Hozzávalók
  • 250 gr-os búzasikér - szejtánpor 
  • 2 evőkanál durumliszt - elhagyhatatlan, ettől lesz puha, finom az állaga
  • szójaszósz
  • fűszerek, fűszerkeverékek
  • 2-3 evőkanál olaj
  • víz


A búzasikér többféle kiszerelésben kapható. A kis 250 gr-os kiszerelés ne tévesszen meg senkit, ebből is óriási adag lesz! Kb. 4 főnek elég, de én a múltkor 9 embernek készítettem belőle mustáros szejtánt...  300 forint körüli árával ez nagy jó eredmény!

Az állagának a titka pedig a durumliszt, amiből 2 evőkanál elég, mégis enélkül rághatatlan gumiízű valamit kapunk, úgyhogy semmiképpen ne hagyjátok ki!

Fűszerként bármit használhatsz hozzá, én szoktam mexikóitól olaszig, gyros, sültek, grill és egyéb fűszerekig, keverékekig mindenfélét használni, amihez épp kedvem van.

A búzasikért a durumliszttel, a fűszerekkel szárazon összekeverem. A fűszereknél egy a lényeg: sok legyen. Ugyanis nagyon sokat felvesz, jó erősen kell fűszerezni a kívánt eredmény érdekében Ezután mint a palacsintatésztánál a közepébe lyukat teszek, beleöntöm az olajat, a szójaszószt - rendesen meglocsolva -, és vizet. elkezdem összegyúrni, nagyon hamar összeáll, kb 2-3 perc alatt készre lehet gyúrni az egészet. Az állaga olyan nyúlós, hamar felkapja a vizet, olyan, mint az agyé lehet, de a kinézete konkrétan olyan. :-) Mi úgy is mondjuk: csinálj belőle agyat... :-)



Majd hagyd pihenni fél óráig, aztán jöhet a főzés: lobogó vízben megfőzöm úgy, hogy négy részre vágom, illetve tépem szinte, és úgy főzöm ki, mert gyorsabban megvan és a közepe sem marad nyers. Sőt, teljesen megfő, puha lesz és nagyon finom. Kb. fél óra elég neki, és innentől kezdve szabad a pálya, lehet sütni, pirítani, bármit csinálhatsz vele. 

Szoktam hagymával megpirítani és tejszínes szószt csinálni belőle, vagy zöldségekkel összepirítom tésztához, rizshez, stb.

Jó étvágyat!



4 megjegyzés:

Judit McPherson írta...

Szia :) szívesen kipróbálnám a szejtánt, nem tudod véletlenül az angol nevét? Nálunk lehet olyat kapni, hogy "gluten flour", ez lenne az?
Köszönöm szépen :)

Unknown írta...

Szia, azt szeretném kérdezni, hogy
1: milyen olajat használsz?
2: vízből nagyságrendileg mennyit teszel bele? (kérlek ne mondd azt, hogy "amennyit felvesz")
NAgyon köszönöm: Zsuzsa

Unknown írta...

Seitan. :)

Magdi írta...

A durumliszt helyett nem használhatok tönkölybúzalisztet?

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies