2009. március 26., csütörtök

Mindennapi mérgezéseink I. - A kozmetikumokról

Nem annyira gasztro téma, mint inkább vega, de azért van egy kis köze az étkezéshez is... Hogy miért? Egy mondás szerint - nem szó szerint - "Azt kend magadra, amit meg is ennél". Ezért nem eszem én normál krémeket :-)

Merthogy a tudatos élet címszóba nekem beleértendő a tudatos "nem szennyezés": sem önmagunkat, sem másokat, sem a környezetet, stb. Márpedig igen sok mérget eszünk meg a bőrünkön keresztül, ezért hamár direktben próbálom kerülni a mérgek bevitelét, akkor fura lenne, ha indirektben barátok lennénk.

Hogy mik ezek a mérgek? Nehézfémek, habzást elősegítő adalékok, csomósodásgátlók, állagjavítók, faggyú, alkohol és származékaik, ásványolaj (petróleum) stb, stb. Sok-sok allergén, melyek eltömítik a pórusokat, megakadályozzák a bőr normális légzését, legtöbb esetben rákkeltőek, de semmiképpen sem emberbarátok.

Annyira jelen vannak az életünkben, hogy szinte megijed az ember, amikor először olvas a negatív hatásaikról: "hogy fogom én ezeket kiiktatni?". Pedig fel vannak tűntetve a címkéken, így bárki utána nézhet, hogy mik is ezek valójában - de nem tesszük. Évekkel ezelőttig nekem sem jutott eszembe megnézni sem egy sertésmájkrém, sem egy sampon, krém összetételét. Azóta viszont megteszem.

Nálam több tiszta, bio termék is bevált, ezeket ajánlom mindenki figyelmébe, aki változtatni akar önmérgezésén - a táplálkozáson kívül is: Alverde (DM márka), Weleda, Dr. Hauschka, Lavera, Tulasi és egyéb márkák kaphatóak a bioboltokban, illetve a DM-ben. Valamint a tiszta termékek (Neways) is megfelelnek a "méregtelenítőknek".

További méregmentes életet kívánok!

2 megjegyzés:

Szabó Gábor írta...

Köszönöm az infót!

Valóban fontos! És azt se feledjük el, ha valaki vegán, akkor a tisztálkodó/mosó szerek/kozmetikumok közül is válassza az erőszakmenteset, mert így komplett!

Névtelen írta...

íme, méreganyag mentes sampon :)
http://www.youtube.com/watch?v=0uh6RotBOys
Édua

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies