2009. április 8., szerda

Candida diéta tapasztalatok II.


Az elmúlt két hónapban kicsit megváltozott az étkezésünk. Azaz a páromé kicsit nagyon, az enyém annyira nem, mert a vegán étrendtől nem annyira tér el a candida-diéta. Úgyhogy le a kalappal az előtt, aki egyik napról a másikra húsevőként belevág egy ilyen kúrába! De ahogy a példa is mutatja, nem lehetetlen, sőt. Egy kis odafigyeléssel és kreativitással könnyen és gyorsan tudunk anti-candidás ételeket főzni.

Sokszor beszéltem már arról, hogy a betegségek lelki hátterében hiszek, és abban is, hogy ezek orvoslásával lehet végleges gyógyulást elérni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fizikai gyógymódokat nélkülözzük. Már régóta ismerem a candida fertőzés mögötti lelki tényezőket, ezért évek óta fontolgattam, hogy elkezdem a diétát - de csak mostanra érett ez be, több okból is. Az egyik - fő - ok az ehhez "megfelelő társ", magyarul olyan társ, aki szintén hajlandó vállalni a diétázást. Ugyanis a candida fertőzést testnedvek által átadhatjuk egymásnak, ezért ha csak a pár egyik fele diétázik, a másik pedig csendes (vagy nem is annyira tünetmentes) hordozó marad, akkor feleslegesen csináltuk a több hónapnyi diétát, mert rövid időn belül visszakapjuk tőle. Amikor ezt megbeszéltük a párommal, rögtön belement, hogy ok, csináljuk. (Hallott ő már meredekebb gondolatokat és ötleteket is tőlem... :-P) Úgyhogy ez a tényező kipipálva, kezdhettük is a diétát.

Visszatérve a lelki okokra, ami alapján "magaménak éreztem ezt a diétát", a következők:
  • Élősködés témaköre: ki élősködik rajtam, kin élősködöm én, ezzel összefüggően az önállóság kérdése (a gombák élősködők, sok fajtájuk gazdaszervezet nélküli önálló életre képtelen)
  • Halál, elmúlás témaköre: halállal való viszony, feldolgozatlan halálesetek (a gombák lebontók, sötétben, elhalt növényekből élnek)
Ezek ismeretében - és tudván, hogy legalább 3-4 hónap szükséges a gyógyuláshoz -, elkezdtük a diétát. Úgy gondoltuk, hogy kiméretni/beméretni ráérünk még, inkább csak kezdjük el. Múlt héten hétfőn éppen iriszdiagnosztikára mentem, és a hölgy önmagától megerősitette, hogy bizony még mindig vannak candida-telepeim - ezt mi is tudtuk a jelekből, de azt is elmondta, hogy már kifelé tartanak (ajánlom is nekik két hónap után). Valamint adott egy jó módszert, amivel felgyorsulhat a kivezetésük. Jelenleg a vastagbél középső szakaszában vannak, és ilyenkor lenmag-kúrával lehet onnan "kihúzni" őket a következők szerint: este 1 teáskanál lenmagot 1 dl vizbe kell beáztatni, másnap reggel pedig éhgyomorra megenni (lenyelni, rágás nélkül) a lenmagot a folyadékkal együtt. Kinek milyen módszer jön be: párom lehajtja, én kanalanként birkózom meg vele. (Mivel a beöntést is javasolják a candida-kúra alatt, direkt rákérdeztem a hölgynél, de azt mondta, hogy mivel már kintebb vannak a gombák, csak bemosnám őket a bél mélyebb szakaszaiba, ezért most a lenmag az ideális)

Az iriszdiagnosztika amúgy a vizuális diagnosztika egyik ága, mely a szemből, az iriszből olvas ki betegségre, sokszor már hajlamokra utaló jeleket - ezért megelőzésre is alkalmas. Minden szervnek megvan a saját területe az iriszben, és a különböző betegségek különböző elváltozásokat, formákat produkálnak az adott területen. Úgyhogy a szakemberek ezekből könnyedén ki tudják olvasni, mi is a gond, vagy mi lehet a gond, ha most nem foglalkozunk vele. A hajlamokkal is érdemes foglalkozni, mert mindig rajtunk, a mi testi-lelki egészségünkön múlik, hogy adott hajlam nálunk aktivizálódik-e vagy sem.

Mivel a tavaszi időszak kedvez a tisztitásnak, holnaptól 3 napos böjttel segitem meg a candidámtól való megszabadulást. Jöhet a céklalé, a gyógyteák, és a pihenés.

Főzés tekintetében mostanában nem vagyok túl kreativ, mert nem igazán igénylem a bonyolult ételeket. Egyre több nyerset eszünk, és teljesen egyszerű ételeket: főzelékeket, leveseket, teljesőrlésű gabonákat. Tartom a heti egy nap böjtöt, és a megfelelő gyümölcsöt is megtaláltuk már: a piacon zöldalma után kutatva leltünk rá a Mucsu/mutsu nevezetű almára, ami különböző érési periódusaiban különböző szineket ölt a sötét zöldtől a világos sárgáig. Az eladók nagy örömére kiválogatjuk a legzöldebbeket a standról és több kilóval térünk haza. Isteni ropogós, jó savanyú (nyavanyú, ahogy mi nevezzük), és nagyon finom! :-)

A fogyás kérdése érdekes, mert a párom kb. 5 kilóval könnyebb most, mint ahogy kezdte a diétát -azért tegyük hozzá, hogy a téli úszógumikat nem bánom, hogy már nélkülözzük. Volt egy idő, kb 2-3 hete, hogy túlságosan lement, de ott meg is állt és szerintem most kezd el majd visszaállni az ideális súlyára (80-81 kg-ra). Én viszont nem fogytam a mérleg szerint sem a diétától, sem a böjtöktől, továbbra is tartom a "kedvenc" súlyomat: 63,3 kg-t (06. 03-án születtem) :-) Viszont külső visszajelzésekből tudjuk, hogy a testalkatunk azért átalakult, formálódott, vékonyabbnak hatunk. Ezt persze mi nem látjuk, mivel minden nap találkozunk magunkkal és egymással.

További jó candida-mentes főzögetést mindenkinek!

9 megjegyzés:

harmony írta...

Minden elismerésem. Szerintem a candida diéta tarthatatlan. Egyébként nagyszüleim és szüleim egész életükben húson, kenyeren, tésztán és sütiken éltek mégsem voltak candidasok. Ez azért elgondolkodtató, nem?
A párodhoz pedig csak gratulálni tudok, az enyém semmit nem hajlandó megenni a kajáimból, így kétfelé kell főzni.
Csak így tovább és jó tisztulást!

Vera írta...

Szerintem nem annyira elgondolkodtató. Honnan tudod, hogy nem voltak azok? Diagnosztizálták az ő idejükben szerinted a candidát?

Bogi írta...

Szia Norci!

Mint nő szólok hozzád. :) Amit írsz:
"Ugyanis a candida fertőzést testnedvek által átadhatjuk egymásnak, ezért ha csak a pár egyik fele diétázik, a másik pedig csendes (vagy nem is annyira tünetmentes) hordozó marad, akkor feleslegesen csináltuk a több hónapnyi diétát, mert rövid időn belül visszakapjuk tőle."
Ez nem az emésztőrendszeri gombás fertőzések jellemzője, hanem a hüvelyi fertőzések jellemzője. Amely kétszer sem biztos, hogy gomba, lehet, hogy bakteriális fertőzés, és akkor csinálhatod évekig is a candida diétádat, akkor is megmarad. És minél később mégy el vele nőgyógyászhoz, annál komolyabb szövődményei lehetnek.
Persze te tudod, hogy hol érzed magad kényelmetlenül a "candida" miatt...

Persze jó reklám ez a candida dolog... Mindent rá lehet fogni, mert manapság az embereknek nincs ideje orvoshoz menni. A doki arra kell csak, hogy diagnosztizáljon, nem kötelező elfogadni a terápiás javaslatait. Megérne egy külön posztot az időhiány miatti ön-félre-diagnosztizálás, meg a féltem-a-munkahelyem-nem-merek-elmenni-orvoshoz nevű betegségek... és az ezek miatti fölösleges kúrák, önsanyargatások.
Nem azt mondom, hogy egy íriszdiagnoszta nem jó, de a szem kicsi, az írisz még kisebb, és a testben is nagyon egymás mellett vannak a testrészek - ha értesz.

A másik, ami kikívánkozik belőlem a candida kapcsán: nem veszitek észre, hogy a szervezetetek ellen dolgoztok? Mit gondoltok a szervezet azért kívánja az édeset, hogy bűnbe vigyen? Dehogy! Az agynak cukor kell: nem finomított fehér cukor, hanem ami a gyümölcsökben van. A zöldségek csak az ásványi anyagokat adják. Semmi más nem kell a szervezetnek. Azért lesznek "candidások" az emberek, mert 1. elnyomják ezt az elemi vágyat, hogy az agyuk cukorvágyát kielégítsék; 2. mégiscsak kellene valamit nassolni... hát akkor együnk valami péksütit, csokit, cukros ételeket: AHELYETT, HOGY LETOLNÁNAK EGY KILÓ BANÁNT, NARANCSOT, ALMÁT...; 3. mivel nem esznek olyat, amiben megvan az agynak szükséges cukor, ezért olyan táplálékokból veszik fel a kalóriát, ami rettentően zsíros. Félre ne értsd, egy szimpla zöldségragu máris több zsírt tartalmaz, mint ami kell. Egy darabka sajt, akár növényi, akár nem, máris annyi zsírt tartalmaz, hogy az meggátolja az egyszerű cukrok felszívódását.

Hát ennyi. Remélem meggyógyultok egyszer.
Bogi

Unknown írta...

Szia Bogi!

nincsenek nőgyógyászati gondjaim a candidám miatt, nekem máshol okoz gondokat. A candidának kb. 30féle tünete van, és mindenkinél máshol mutatkozik meg, ott, ahol ő a leggyengébb. Számos írás foglalkozik ezzel, hogy a betegségek arra mutatnak rá, hogy milyen lelki területtel kell dolgoznunk. Ahogy ezt írtam is, én eszerint döntöttem úgy, hogy diétázni fogok. Mivel a megérzéseim jók, nem gondolom, hogy félrediagnosztizálnám magam. Nyilván perforált vakbéllel nem az íriszdiagnosztához fogok fordulni. De ha valaki nem bízik saját magában, akkor az állandóan orvoshoz fog fordulni.

Ezzel nem azt mondom, hogy sose menjünk orvoshoz, hanem azt, hogy a betegségünk és a gyógyulásunk kulcsa egyaránt nálunk van, és ha tényleg magunkba nézünk, tudni fogjuk, mi az, amire igazán szükségünk van. Ha ez nálam a candida-diéta és annak a lelki hátterén való munka, akkor az.

Menj el egyszer szkeptikusként ehhez a hölgyhöz, akinél voltam, 4000 forintot szerintem megér, hogy találkozz ezzel a módszerrel és a hatékonyságával. Egyébként a vizuális diagnosztika több ezer éves módszer, jó emberismerő orvos még azelőtt megmondja, hogy mi a problémád, mielőtt bármit is megvizsgált volna rajtad. Egyik nagy pozitívuma számomra, hogy az ÉLŐ EMBER MEGFIGYELÉSÉN alapul, nem holtak boncolásán.

Nézd, a cukorral (természetes formában) egészséges embernél az égadta világon semmi gondom nincsen. De ha az egyensúly felborult (jelen esetben a gombák elszaporodtak), akkor azt helyre kell állítani. Amilyen nagy volt a kilengés az egyik irányba, olyannak kell lennie a másik irányba is, hogy az egyensúly beálljon. Ha pl. túl sok édeset ettem - magamhoz képest! -, és emiatt elszabadultak, akkor ezt helyre kell állítanom. Semmivel sincs alapvetően gond, ha mértékkel visszük be a szervezetbe. Pl. még a higanyra, ciánra is szükségünk van, bizonyos mennyiségben. Nekem az egész élet egyensúlyról szól, mert igen kényes az a mennyiség, ami pont megfelelő, és ezt ki kell tapasztalni.

Nem tartom sem önsanyargatásnak, sem önmagam ellen dolgozásnak a candida-diétát. Ha így gondolod, sajnálom. Tudom, hogy az édes ízre szükség van, és egészséges mivoltomban támogatom, ha valaki nassolás helyett banánt eszik. De nem most, nem én, stb. Ez a kulcs szerintem: felismerni, mikor, kinek mire van szüksége. Ezért nem működik a jelenlegi, sablonokban gondolkodó, homogenizáló orvostudomány.

üdv,

Nóri

Unknown írta...

szia Nóri!
elküldenéd az irisz diagnoszta elérhetöségét?
köszönöm Rita

harmony írta...

szia Vera! úgy értettem, hogy nem volt soha problémájuk, ettek mindent ami jólesett. ma már minden tünetet ráhúznak a candida-ra, csak el kell olvasni mennyi mindent okozhat.
nehéz-ügy, körülöttem mindenki fal mindent és nincs bajuk, én meg küszködök még a viszonylag egészséges étkezés mellett is. ez van.

Unknown írta...

Szia Rita,

adj nekem légyszives egy e-mail-t és küldöm! :-)

üdv,

Nóri

Vera írta...

Harmony, itt Norci blogján is olvashatsz a betegségek lelki eredetéről. Akinek nem "vág a profiljába" a candida mögötti lelki tartalom, az ehet bármit, nem candidás lesz tőle, hanem mondjuk allergiás. Vagy más.

Névtelen írta...

Szia Nóri!

Én is az íriszdiagnosztika elérhetőségére lennék kíváncsi! El tudnád nekem küldeni erre a címre?
gombas.aniko@yahoo.com

Előre is köszönöm! :)

Blog Widget by LinkWithin
Hobbies